Терористи ІДІЛ взяли відповідальність за теракт у Кабулі

Терористичне угруповання «Ісламська держава», що діє в Афганістані та в Пакистані (ISIS-K), взяла на себе відповідальність за вибухи у Кабулі 26 серпня. Президент США Джо Байден наказав завдати ударів по об'єктах терористів.

Про визнання відповідальності повідомив у Twitter журналіст NBC News Еван Кохльман та написав Reuters.

ISIS-K заявили, що один із їхніх терористів потрапив до табору неподалік аеропорту Кабула і підірвався там.

За словами терористів, цілями нападу були перекладачі та співробітники американської армії.

Президент США Джо Байден у звернені до нації 26 серпня назвав героями американських військових, які загинули внаслідок вибухів. Він також пообіцяв завдати ударів у відповідь по терористах.

«Ті, хто сьогодні здійснив напади, та ті, хто бажає Америці зла, — ми це не пробачимо. Будемо полювати і змусимо вас заплатити», — сказав президент.

Тож Байден наказав Пентагону розробити плани з завдавання ударів по керівництву та об'єктах ISIS-K. 

«Ми відповімо з силою та точністю у час та у місці, яке ми виберемо», — заявив він.

ISIS-K не є союзником Талібану, під контролем якого наразі Афганістан. Таліби заявили Reuters, що декілька днів тому їхні бійці затримали в аеропорту терориста ІДІЛ, він нібито розповів їм про плани нападів. Після того Талібан порадив керівництву залишатися в безпеці та не влаштовувати зібрання у громадських місцях.

У Сполучених Штатах не виключають нові теракти, зокрема вибухи автівок тощо, щоб зірвати евакуацію людей.

Нагадаємо, 26 серпня у столиці Афганістану Кабулі ввечері прогриміли два вибухи - біля аеропорту та готелю Baron. Згодом повідомлялося про нові вибухи у місті.

За даними WSJ та CBS, внаслідок вибухів загинули понад 100 людей, зокрема 13 американських військових та 90 афганців. Зі свого боку Талібан повідомив про загибель 28 своїх бійців. Загалом ще 150 людей отримали поранення.