Тіхановська зустрілася з Байденом у США

Лідерка білоруської опозиції Світлана Тіхановська в середу, 28 липня, зустрілася з президентом США Джо Байденом у Білому домі. На зустрічі обговорювалися шляхи підтримки Сполученими Штатами білоруського народу.

Про це повідомив Байден у Twitter.

Лідерка білоруської опозиції у Telegram-каналі розповіла, про що йшла мова під час зустрічі з Байденом. Вона заявила, що Білорусь перебуває «на передовій» боротьби між автократією та демократією, і закликала США допомогти «зробити Білорусь успішним прикладом ненасильницького переходу до демократії».

На думку Тіхановської, вирішенням політичної кризи в Білорусі можуть стати лише нові вільні вибори під міжнародним контролем, безумовне звільнення політв’язнів, а також активне обговорення питання на міжнародних майданчиках - ООН і ОБСЄ.

«Суверенітет Білорусі не підлягає обговоренню й торгу. Будь-які домовленості, підписані нелегітимним режимом, незаконні», - наголосила вона.

Також Тіхановська додала, що всі винні в кризі в Білорусі мають бути покарані в міжнародних судах.

У свою чергу Байден на зустрічі заявив, що Сполучені Штати «підтримують народ Білорусі в їхньому прагненні досягти демократії й забезпечити загальновизнані права людини».

Як передає «Настоящее время», Світлана Тіхановська перебуває у США вже понад тиждень за запрошенням Державного департаменту. Вона раніше зустрілася з іншими американськими високопосадовцями, зокрема держсекретарем Ентоні Блінкеном, його заступником Вікторією Нуланд і радником Держдепу Дереком Шоле.