Туреччина почала надавати довгостроковий дозвіл на проживання кримським татарам

Туреччина почала надавати довгостроковий дозвіл на проживання кримським татарам. Управління міграційної служби Туреччини поширило спеціальний статус про тюркське походження і для кримських татар.

Про це повідомляє агентство Anadolu з посиланням на відповідь міграційного управління.

У червні міністр внутрішніх справ Туреччини Сулейман Сойлу оголосив про початок дослідження щодо надання дозволів на довгострокове проживання кримськотатарським туркам. Йдеться про Türk soylu belgesi — спеціальне свідоцтво для іноземців, що доводить їхнє тюркське походження. Раніше цей статус могли отримати турки-месхетинці, уйгурські, болгарські та грецькі турки.

Зазвичай, для отримання посвідки на довгострокове проживання у Туреччині іноземці мають безперервно проживати у країні протягом 8 років. Однак люди з цією довідкою можуть претендувати на довгострокове проживання без такої умови.

Згідно з офіційними даними, лише 5% іноземців, які проживають у Туреччині, мають довгостроковий дозвіл на проживання. Водночас довгостроковий дозвіл на проживання мають 75% іноземців з тюркським корінням, що проживають в Туреччині.

Anadolu вказує, що Туреччина допомогла 4 296 людям турецького походження, які постраждали унаслідок війни рф проти України. 2 804 людини, з яких 409 кримських татар і 2 395 турків-месхетинців, розмістили у центрах у 5 областях. У центрах дітям, які стали жертвами війни, надаються послуги оздоровлення, навчання, психологічну допомогу тощо.