У Білорусі оголосили остаточні результати виборів президента: Лукашенко переміг з 80% голосів

Центральна виборча комісія оголосила остаточні результати виборів президента в Білорусі. Чинний президент Олександр Лукашенко все-таки перемагає з 80,1% голосів виборців. Це його шоста перемога. Про це повідомляє Tut.by.

Опозиційна кандидатка Світлана Тіхановська офіційно набрала 10,1% голосів.

За Андрія Дмитрієва — 1,2%, за Ганну Конопацьку — 1,6%, за Сергія Череченя — 1,1%. Проти всіх проголосували 4,59% виборців.

Зазначається, що оскаржували проведення виборів усі кандидати, крім Лукашенка. У ЦВК заявили, що скарги Дмитрієва, Конопацької та Тіхановської відхилили, а скарга від Череченя ще не дійшла до ЦВК.

Світлана Тіхановська у своєму нещодавному зверненні розповіла, що у неї є докази власної перемоги. Зокрема вона має копії протоколів, де вказано, що на більшості дільниць вона набрала 60-70% голосів.

До того ж з 10 серпня в інтернеті поширюється запис, на якому під тиском голови однієї з районних адміністрацій міста Вітебськ у Білорусі члени однієї з дільничних комісій переписали протокол — і офіційно більшість голосів там здобув Олександр Лукашенко, а не опозиційна кандидатка Світлана Тіхановська. Голова цієї дільниці підтвердив справжність запису.

Опозиційна кандидатка Світлана Тіхановська заявила, що білоруси висловлювали незгоду з переобранням Лукашенка мирно на протестах, проте «влада перетворила мирний вихід на криваву бійню».

Зараз Тіхановська закликала мерів білоруських міст організувати мирні протести. Також вона попросила підписати петицію всіх, хто за неї проголосував.