У Білорусі затримали вже чотирьох українців - Денісова

У Білорусі загалом затримали чотирьох українців — Костянтина Рєуцького, Євгена Васильєва, Оксану Альошину й хлопця, ім’я якого не розголошують. Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова вимагає від білоруської сторони якнайшвидше повернути їх додому. Про це йдеться в заяві Денісової у Facebook.

У ній вона звернулася до голови Комісії з прав людини білоруського парламенту Андрія Наумовича з проханням «забезпечити належний правовий захист» затриманим українцям.

Крім того, Денісова попросила Верховну комісарку ООН із прав людини Мішель Бачелет, президента МКЧХ Петера Маурера, голову ОБСЄ Еді Раму та інші міжнародні правозахисні організації посприяти в наданні такого захисту.

За словами омбудсменки, вона звернулася до посла Білорусі в Україні з проханням встановити місцеперебування затриманих українців (воно досі невідоме) й повідомити, чи чинили щодо них фізичний чи психологічний тиск.

«Вимагаю від білоруської сторони якнайшвидше повернути українців додому! Водночас приєднуюсь до закликів Міністерства закордонних справ України та прошу громадян України наразі утриматись від поїздок до Білорусі», — йдеться в заяві Денісової.

Нагадаємо, уранці 12 серпня МЗС повідомило, що всього з початку протестів у Білорусі затримали дев'ятьох українців, але їх на той час уже відпустили. Проте удень того ж дня білоруські силовики затримали в Мінську двох громадян України Костянтина Рєуцького та Євгена Васильєва, які позаштатно готували матеріали для Громадського.

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба на брифінгу вранці 13 серпня повідомив про затримання ще однієї українки — Оксани Альошиної. А пізніше пресслужба МЗС заявила про затримання українця в Бресті. Його затримали ще 11 серпня за участь в акції протесту, а потім помістили в місцеве СІЗО.

Місцеперебування Рєуцького, Васильєва й Альошиної досі невідоме. Офіційно білоруські органи влади не повідомляють, де перебувають затримані.