У Молдові визнали неконституційним особливий статус російської мови

Конституційний суд Молдови на засіданні 21 січня визнав закон "Про функціонування мов на території Молдови", зокрема російської мови, неконституційним.

Про це повідомляє NewsMaker.

Заяву в суд подав депутат парламенту Октавіан Цику, який попросив суд перевірити, чи не суперечить проєкт Партії соціалістів і групи Pentru Moldova положенням Конституції. Він заявив, що такий закон "підриває основи Конституції", а депутат Діну Плингеу відзначив, що цей закон прийняли з порушеннями.

"Якщо ми будемо використовувати російську для міжетнічних відносин, ми ніколи не інтегруємо нацменшини в молдавський політичний дизайн. На це завжди буде впливати геополітичний порядок", - зауважив Цику.

Виконувач обов'язків міністра юстиції Фадей Нагачевський і голова юридичної комісії парламенту, депутат від Партії соціалістів і групи Pentru Moldova і один з авторів закону Василь Боля закликали суд визнати клопотання неприпустимими і відхилити їх.

Як зазначається, закон передбачає, що люди в Молдові зможуть звертатися в органи державної влади, держустанови, підприємства й організації державною або російською мовою.

Крім того, держслужбовців могли зобов'язати за запитом громадян надавати переклад документів російською мовою, приймати заяви російською і надавати інформацію тією мовою, якою написана заява.

Нагадаємо, 16 грудня 2020 року парламент Молдови прийняв закон про функціонування мов на території країни, який передбачає, що російська мова стає мовою міжнаціонального спілкування.