У Росії экологическая катастрофа: тонни нафти вилилися у річку та рухаються в Арктику

У республіці Комі внаслідок аварії на трубопроводі нафтової компанії «Лукойл» в ґрунт і річку Колва потрапило близько 90 тонн паливної рідини. Зараз вона продовжує текти ріками в Баренцове море.

Про це повідомляє «Новая газета».

Про витік стало відомо 11 травня, але тоді його об’єм оцінили в 6-7 тонн. Вже 16 травня в «Лукойлі» визнали, що в ґрунт і річку потрапили в цілому 90 тонн нафти.

«Відомо, що зруйнувався діючий нафтопровід, що проходить по дну (за іншою версією - під дном) річки. Нафта під великим тиском викидалася в воду протягом 6 годин», - повідомили в екологічній організації.

11 травня місцева влада оголосила режим надзвичайної ситуації.

Екологи повідомляють, що площа забруднення вже перевищила 12 тисяч квадратних кілометрів.

Зазначається, що збирати нафту взялися 230 працівників «Лукойлу», а також понад 70 одиниць техніки. Але незважаючи на зусилля купірувати розлив, пляма продовжує рухатися по річці і осідати на берегах.

Російські правоохоронці кажуть, що відкрили кримінальне провадження через порушення правил охорони навколишнього середовища. Місцевим жителям заборонили використовувати воду з річки.

Водночас влада відзвітувала, що на ліквідацію забруднення може знадобитися 2-3 тижні.

За даними видання «Дождь», 15 травня нафта спустилася вниз за течією на 180-200 кілометрів і почала забруднювати більші річки - Усу і Печору.