У росії спростили отримання громадянства для всіх жителів України

Президент росії володимир путін дозволив усім громадянам України звертатися по російські паспорти за спрощеним порядком. Раніше указ стосувався лише жителів окупованих територій.

Про це йдеться в указі на сайті правової інформації рф.

путін вніс зміни до указу від 2019 року, що спрощував отримання громадянства для жителів «л/днр», а з 25 травня — для жителів Херсонської та Запорізької областей. Зауважимо, що в Херсоні за більш як 2 тижні після виходу указу російське громадянство отримали лише 23 людини.

З-поміж іншого, указ передбачає, що заявку на громадянство мають розглядати не більше трьох місяців.

Міністерство закордонних справ України засудило цей указ президента рф володимира путіна. Там наголосили, що паспортизація українських громадян є юридично нікчемною та не матиме правових наслідків для України.

У МЗС заявили, що зазначене рішення путіна є «черговим зазіханням» на суверенітет та територіальну цілісність України, яке несумісне із нормами та принципами міжнародного права.

«Натомість росія використовує спрощену процедуру видачі паспортів для затягування зашморгу на шиях мешканців тимчасово окупованих територій нашої держави, змушуючи їх брати участь в злочинній діяльності окупаційних адміністрацій та російської загарбницької армії», — додали дипломати.