У Росії збирають підписи щодо відставки глави Чечні Кадирова

У Росії збирають електронні підписи з вимогою відставки Рамзана Кадирова з посади голови Чеченської Республіки.

Відповідну петицію ініціював російський опозиційний політик, друг вбитого Бориса Нємцова Ілля Яшин на міжнародній платформі Change.org.

На момент написання новини петиція вже набрала 56 тисячі підписів.

Так, автор петиції Ілля Яшин зазначає, що за 15 років керування Чеченською Республікою Рамзан Кадиров «перетворив регіон на відокремлену державу всередині РФ, в якій діють свої порядки, а російські закони, по суті, не працюють». 

«Кадиров, його найближче оточення, місцеві чиновники допускають публічні погрози в адресу журналістів, правозахисників, суддів та членів їхніх сімей. У своїй риториці вони апелюють до поняття «кровної помсти» та обіцяють відрізати голови своїм опонентам», — йдеться в петиції.

Окрім цього, автор зазначає, що Кадиров сформував у Чечні регіональну армію, яка лояльна особисто йому. «Він давав публічні розпорядження стріляти у силовиків з інших регіонів Росії, які діють на його території без дозволу чеченської влади», — зазначає Яшин.

Він також записав відеозвернення до Кадирова, у которому згадав йому вбивство Бориса Нємцова, журналістки Ганни Політковської та інші гучні викрадення, катування та вбивства.

Водночас прессекретар президента РФ Дмитро Пєсков вже відреагував на петицію, заявивши, що вони «вважають несерйозним таке звернення».

«Там знеособлене голосування, яке може накручуватись ботами і так далі. Ну, відповідним чином і ставимося до цього», — сказав Пєсков, цитує ТАСС.

Напередодні президент Росії Володимир Путін зустрівся в Москві з Рамзаном Кадировим. Останній заявив про стовідсоткову підтримку Чеченської Республіки президентом РФ.