У Швейцарії відбулися перемовини між держдепом США Блінкеним та главою МЗС РФ Лавровим

У Женеві завершилась 1,5-годинна зустріч держсекретаря США Ентоні Блінкена та міністра закордонних справ Росії Сергія Лаврова. Перемовини відбулись на тлі нарощування російських військ біля кордонів з Україною.

Після зустрічі Лавров провів брифінг перед журналістами, пердає РБК.

Він назвав переговори «корисною і чесною дискусією», а також сказав, що Блінкен «задоволений обміном думками».

«Ми обговорювали Україну. Наші американські колеги знову намагалися поставити на чільне місце проблеми на кордоні Росії та України. Намагались обговорити необхідність так званої деескалації», — заявив Лавров.

Очільник МЗС РФ додав, що Сполучені Штати пообіцяли наступного тижня надати письмові відповіді на «їхні [РФ] пропозиції».

Раніше Росія представила так звані гарантії безпеки, вимагаючи НАТО пообіцяти, що Україна не вступить в Альянс. А також РФ запропонувала «альтернативу», якою вимагає, щоб США зобов'язалися ніколи не голосувати за вступ України та інших країн до Північноатлантичного альянсу. Крім того, Росія вимагає вивести війська НАТО з країн, які вступили в Альянс після 1997 року.

Зі свого боку Блінкен назвав зустріч «відвертою та предметною», пише The New York Times. Він підкреслив, що перемовини продовжаться після того, як Сполучені Штати передадуть письмові відповіді на вимоги Росії. Також держдеп не виключив, що між Байденом і Путіним відбудеться нова розмова.

За словами Блінкена, США занепокоєні поведінкою Росії. Він запевнив, що попередив Лаврова про «масштабні наслідки» у разі вторгнення РФ в Україну.