Україна поки не готова оцінити вибори в Білорусі, але «засуджує насильство і закликає до діалогу» — очільник МЗС

Міністерство закордонних справ України засуджує насильство на протестах у Білорусі, закликає владу звільнити затриманих та розпочати діалог з суспільством. Водночас оцінити результати виборів у МЗС поки не готові. Про це заявив очільник відомства Дмитро Кулеба вранці 12 серпня в інтерв'ю «Радіо НВ».

«Для України право на мирний протест є невід'ємною частиною політичного і суспільного життя, тому ми маємо великий досвід і можемо вже зараз сказати, що відсутність діалогу призводить до загострення протистояння, ослаблює країну, і цим ослабленням завжди користуються зовнішні гравці», — наголосив міністр і додав, що Росія зацікавлена в ослабленій Білорусі.

Кулеба побажав «білоруським сусідам» вийти на шлях діалогу та знайти «громадський баланс», який забезпечить суверенність і незалежність країни.

У МЗС України наголошують, що поки не готові оцінити результати президентських виборів в Білорусі, які відбулися 9 серпні спровокували масові протести в країні, і повідомили, що наразі у відомстві «уважно відстежують ситуацію».

Зазначимо, що за три дні протестів влада повідомила про затримання понад 6 тисяч людей та поранення приблизно 200 протестувальників.