Український літак в Ірані збила іранська ракета - прем'єр Канади

Boeing 737-800 "Міжнародних авіаліній України" поблизу Тегерана збила іранська ракета "земля-повітря". Про це 9 січня під час брифінгу, який транслював CBC News, повідомив прем'єр-міністр Канади Джастін Трюдо, посилаючись на дані розвідки.

"У нас є дані розвідки з різних джерел, включаючи дані наших союзників і дані нашої розвідки, які вказують, що літак збила іранська ракета класу "земля - ​​повітря". Це могло бути ненавмисно", - заявив він.

Трюдо зазначив, що Канада хоче залучити своїх фахівців до розслідування.

Він підкреслив, що висновки зроблені на основі попереднього аналізу.

"Важливо провести ретельне і повне розслідування, щоб зробити остаточні висновки", - сказав прем'єр Канади.

Журналісти запитали у Трюдо, як з урахуванням отриманої інформації можна довіряти розслідування іранській стороні.

"Ми розуміємо, що в цій ситуації нам потрібно ще більше ясності, ще більше відповідей, тому ми закликаємо до повної довіри розслідування. Ми розуміємо, що це могло статися випадково, але це робить з'ясування причин події ще більш важливим", - сказав він.

Прем'єр-міністр відмовився повідомити подробиці, зазначивши, що потрібно отримати більше даних.

Трюдо сказав, що розповів про ці дані президенту України Володимиру Зеленському. Їхня розмова відбулася увечері 9 січня, повідомили в Офісі президента.

«Я розповів Зеленському про причини, чому ми так налаштовані провести повне й усебічне розслідування... Він запевнив мене, що Канада, як гарний друг України, буде тісно залучена в розслідування цієї трагедії», — зазначив прем'єр Канади.