В країні йде війна - глава МВС Білорусі

Міністр внутрішніх справ республіки Білорусь Юрій Караєв заявив, що ситуація в країні перестала бути мирною.

Про це він розповів в інтерв'ю журналісту Белтелерадіокомпанії і главі провладного спілки журналістів Андрію Кривошеєву.

Караєв заявив, що на стороні мітингувальників виступають всякі спортивні молоді люди, футбольні фанати, анархісти, а також випущені по амністії кримінальники, які не оцінили гуманного кроку зы сторони влади.

За його словами, вони спілкуються через телеграм-канали, списуються і організовують "вуличні банди Нью-Йорка".

"Ми їх легко знаходимо і нейтралізуємо - це початківці терористи. Хотілося, щоб це активно висвітлювалося: в їх відношенні не до таємниць слідства і не до такту", - сказав міністр.

Також Караєв Відзначив, що на територію країни Намагалися проникнути тисячі іноземних громадян, але зусиллям правоохоронців ці спроби були припинені.

Він підкреслив, що "бойова зброя може бути застосована при припинення дій злочинців, коли всі інші методи вичерпалися, нічого страшного в цій заяві нема".

"Ніхто не говорив про те, що воно буде застосовуватися без розбору і по мирних митингувальниках. Людина нападе на співробітника міліції? Природно, він повинен бути зупинений всім наявним арсеналом. Я не хочу називати фразу, яка набила оскому про американських поліцейських ... Там тільки за загрозливий рух в бік поліцейського вбивають людей", - зазначив глава білоруського МВС.

У той же час Караєв нагадав про ситуацію в Білорусі, коли "міліціонера майже вбили, а він тільки потім стріляє попереджувальним в повітря".

"Чому так? Мені відповідають, що поки наші міліціонери не були готові до того, щоб вбити свого односельця, земляка, жителя свого району. Настільки за 26 років життя ми були готові тільки до того, щоб бути гуманним. Це зіграло злий жарт. Зараз ситуація змінилася - йде війна. А ми все ще розгойдуємося?" - заявив міністр.

У зв'язку з цим глава МВС підкреслив, що життя кожного міліціонера залежить від того, наскільки швидко він зможе вихопити зброю і визначити, "що тебе вже вбивають, а ти ще намагаєшся їх умовити".

Караєв підкреслив, що звичайні міліціонери будуть вести себе "так само жорстоко, як це робить ОМОН.

"У міліціонерів є арсенал несмертельної зброї: прийоми рукопашного бою, палиця гумова, газ, водомети, наручники. Щоб ні для кого шоком Не було: ми звикли, що в країнах Заходу водомет розганяє, а у нас чомусь водомет є шоком. Це всього лише вода, пофарбована фарбою. Охолодити деякий запал", - додав він.