Вакцина від Moderna показала 100% захист від важких форм коронавірусу

Американська компанія Moderna заявила про успішність своєї вакцини від коронавірусу при первинному аналізі в 94,1% випадках, а при тяжкій формі захворювання - в 100%. Компанія подає документи на реєстрацію препарату в США.

Про це йдеться у пресрелізі компанії.

Зазначається, що у дослідженні вакцини, у третьому завершальному етапі, взяли участь 30 тисяч американців, половині з яких дали дві дози вакцини з інтервалом у 4 тижні, іншій половині - кололи плацебо.

Серед усіх учасників лише 196 добровольців захворіли на COVID-19. З них 185 випадків із групи, яка отримувала плацебо, та 11 випадків у групі, яка отримала вакцину.

«Вторинна кінцева точка аналізувала важкі випадки COVID-19 і включала 30 важких випадків (як визначено в протоколі дослідження) в цей аналіз. Всі 30 випадків сталися в групі плацебо і жодного - в групі вакцинованої мРНК-1273», - йдеться в повідомленні.

Крім того, в ході досліджень Moderna від коронавірусу померла одна людина, що входила до групи плацебо.

В Moderna заувадили, що компанія сьогодні подає документи на реєстрацію вакцини у Сполучених Штатах. Про результати реєстрації стане відомо 17 грудня.

Раніше про ефективність своєї вакцини на 95% повідомляли також компанії Pfizer і BioNTech.

Найбільша перевага вакцини Moderna над препаратом від Pfizer та BioNTech — вона не потребує зберігання при наднизьких температурах (мінус 70 градусів за Цельсієм). Вакцина Moderna не псується за стандартних температур холодильника — 2-8 градуси.