ВООЗ закликає країни не обмежувати подорожі через новий штам COVID-19, який виявили у Південній Африці

Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) застерегла країни від поспішних обмежень для туризму через новий штам коронавірусу, який виявили у Південній Африці.

Про це повідомляє Reuters.

Так, директор ВООЗ із надзвичайних ситуацій Майк Райан похвалив заклади громадської охорони здоров'я Південно-Африканської Республіки за оперативне виявлення штаму. 

Проте він зазначив, що поки що не потрібно вводити «раптові заходи у відповідь»: «Тому що в минулому ми бачили, що в той момент, коли з'являються якісь зміни, всі закривають кордони та обмежують поїздки».

У ВООЗ кажуть, що для оцінки ефективності вакцин від нового штаму знадобиться від тижня до кількох тижнів.

Попередні дані ВООЗ свідчать, що новий штам має підвищену здатність заражати людину, яка вже перехворіла на COVID-19. Цьому штаму вже дали назву - «Омікрон».

Як раніше повідомлялося, штам, який наразі має назву B.1.1.529, вперше виявили у Ботсвані, а потім у Південно-Африканській Республіці та Гонконзі - в мандрівника з Південної Африки. Наразі у Південній Африці зафіксували близько 100 випадків інфікування новим варіантом.

Вчені заявили, що новий штам має 32 мутації в білку-«шипі» коронавірусу, за допомогою якого вірус проникає в клітини та розмножується. Частина вакцин працює так, що доставляє в клітини ген із закодованим білком-«шипом», клітина синтезує цей білок, а організм людини виробляє імунну відповідь. Науковці занепокоєні, що нові мутації можуть погіршити ефективність вакцин проти COVID-19.

Через це ВООЗ 26 листопада і зібралася на нараду, на якій експерти оцінили загрозливість штаму.