ЄС додав до переліку офшорних країн Кайманові острови, Панаму та Сейшели

Європейська Рада розширила перелік країн, яких визнають офшорними зонами, додавши до нього Панаму, Кайманові острови, Сейшельські острови та Палау. Про це йдеться у повідомленні пресслужби Європейської Ради.

Відповідне рішення ухвалили через те, що ці країни та території провалили реформи податкового законодавства, які вони зобов'язалися провести. Зокрема, вони мали забезпечити більшу прозорість податкових систем.

Наразі перелік офіційних офшорів, визнаних у ЄС, включає 12 країн та територій світу. Ще 16 юрисдикцій виключили з переліку офшорів після того, як вони провели всі необхідні податкові реформи.

Країни та регіони, що перебувають у цьому переліку мають обмежені можливості фінансових розрахунків з ЄС. Зокрема, щодо фінансових операцій з цих країн здійснюють пильний фінансовий моніторинг, що уповільнює їх та несе ризики того, що такі операції стануть невдалими.

«Чорний список» ЄС створили наприкінці 2017 року. Країни до нього вносять за результатами перевірки податкового законодавства та у тому разі, якщо уряди цих країн відмовляються співпрацювати з ЄС та розкривати інформацію про своїх громадян.