Єврокомісія радить Україні посилити боротьбу з корупцією та скасувати дію других закордонних паспортів, щоб уникнути призупинення безвіза

Європейська комісія 4 серпня представила четвертий звіт про дотримання низкою країн умов безвізового режиму з ЄС. Один з розділів документа присвячений Україні.

Звіт опублікований на сайті Єврокомісії.

У документі йдеться, що в цілому українська влада дотримується необхідних вимог для продовження безвізу.

"Загалом Україна продовжує виконувати умови візової лібералізації. Однак необхідні подальші зусилля для розв'язання проблеми необґрунтованих заяв про надання притулку, а також у сферах боротьби з корупцією, відмивання грошей і запобігання та боротьби з організованою злочинністю", - йдеться в звіті.

Зазначається, що у 2020 році кількість українців, які просили притулку в ЄС, впала на 37%. Також на 15% знизилася кількість відмов у в'їзді в країни-члени ЄС.

Крім того, Єврокомісія привітала ряд реформ правоохоронних органів, зокрема законопроєкт про створення Бюро економічної безпеки, ухвалений у першому читанні законопроєкт про реформу СБУ, а також ухвалений законопроєкт про боротьбу з організованою злочинністю.

Водночас в ЄС нагадали про скандальне рішення Конституційного суду, який зруйнував антикорупційну інфраструктуру. Українська влада поки що не до кінця її відновила.

Крім того, в 2020 році в Євросоюзі виявили 50 тисяч українців, які перебували там нелегально. А це на 9 тисяч людей більше, ніж у торік.

Також у звіті зазначили, що практика видачі одночасно більше одного діючого паспорта для поїздок за кордон допомагає українцям залишатися в ЄС довше, ніж дозволені 90 днів протягом 180-денного періоду.

В ЄС визнали, що небіометричні паспорти в Україні, які видали в 2016 році, повинні бути останніми і після 2026 року, коли закінчиться термін їх дії, планується повністю відмовитися від таких документів.

У зв'язку із цим Єврокомісія опублікувала низку рекомендацій для України:

  • докладати зусиль для зменшення кількості нелегалів з України в ЄС;
  • скасувати практику видавання двох чинних закордонних паспортів і анулювати вже видані;
  • більшою мірою погодити візову політику України з третіми державами, особливо тими, від яких є міграційні ризики для ЄС;
  • підвищити ефективність антикорупційних установ;
  • ухвалити законодавство, яке усуне правову невизначеність статусу НАБУ;
  • проводити прозорий і деполітизований конкурс на посади голів НАБУ, САП і АРМА, а також прокурорів;
  • підвищити ефективність боротьби з організованою злочинністю і відмиванням грошей.