Європарламент ухвалив резолюцію про санкції проти Росії у разі вторгнення її в Україну

Депутати Європейського парламенту ухвалили резолюцію, якою домовилися ввести жорсткі санкції проти Росії у випадку військового вторгнення в Україну. Також євродепутати засуджують вибух на військовому складі у Чехії та ув'язнення російського опозиціонера Олексія Навального.

Про це йдеться на сайті Європарламенту.

Так, документ підтримали 569 євродепутатів, 67 виступили проти, а 46 — утрималися. Він передбачає, що у випадку агресії проти України владу Європейського Союзу просять відключити Росію від SWIFT (Товариство всесвітніх міжбанківських фінансових телекомунікацій), зупинити імпорт газу та нафти з Росії, а також заморозити на території ЄС всі активи олігархів, наближених до російської влади.

«Ціна вторгнення Росії в Україну буде високою», - наголосили в Європарламенті.

Водночас міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба привітав рішення євродепутатів у Twitter.

«Вдячний Європарламенту за чітку відповідь на загрози безпеці Європи з боку РФ. Росія має згорнути агресію проти України. Незаконна блокада у Чорному та Азовському морях має бути завершена», - зазначив міністр.

У резолюції також згадали про ймовірну причетність російських спецслужб до вибуху на складі зброї в Врбетіці, що у Чехії: «Депутати Європарламенту висловлюють свою глибоку солідарність з народом і владою Чехії, а також тверду підтримку країни в подальшому дипломатичному конфлікті з Росією».

Крім того, в Європарламенті закликали негайно звільнити ув'язненого Олексія Навального. Вони зазначили, що вирок опозиціонеру вважають політично мотивованим, а також нагадали президенту Росії Володимиру Путіну, що саме він несе повну відповідальність за здоров'я Навального.