Європарламент ухвалив жорстку резолюцію щодо Росії

Європейський парламент затвердив резолюцію щодо відносин із Росією, в якій закликав посилити санкційний тиск, у тому числі через окупацію Криму.

Про це повідомила 16 вересня пресслужба Європарламенту.

За резолюцію проголосували 494 євродепутати, 103 – висловилися проти, ще 72 – утрималися.

Так, в документі головним для ЄС названа, зокрема, «свобода, стабільність і мир», як в ЄС, так і за його межами. У резолюції наголошується, що цим цінностям загрожує «агресивна політика російської влади», а як приклад названа анексія Криму, порушення територіальної цілісності України, Грузії і Молдови.

Також у резолюції вказано, що ЄС повинен укласти союз із США та іншими однодумцями, щоб «врівноважити зусилля Росії та Китаю щодо послаблення демократії у всьому світі та дестабілізації європейського політичного ладу».

Крім того, Європарламент рекомендує зменшити енергозалежність країн ЄС від російського газу, нафти й іншої сировини, поки при владі залишається Володимир Путін.

У резолюції наголошується, що ЄС «має посилити свої можливості запроваджувати санкції проти російської влади, російських олігархів, соратників президента Путіна і членів їхніх сімей за порушення прав людини».

Також ЄС повинен бути готовий не визнати парламент Росії, якщо вибори в Держдуму РФ визнають сфальсифікованими й невідповідними міжнародним стандартам. Тоді євродепутати пропонують призупинити участь РФ у міжнародних організаціях з парламентськими асамблеями, зокрема в ПАРЄ. 

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба на брифінгу 16 вересня назвав цю резолюцію «жорсткою» і підкреслив, що українська сторона нею «задоволена».

«Для нас дуже важливо, що документ відзначає неможливість повернення до нормальної співпраці, те, що називають business as usual, поки Росія не припинить агресивну політику і гібридну війну проти ЄС, країн «Східного партнерства», до яких відноситься і Україна, а територіальна цілісність Грузії, Молдови і Україна не буде відновлена в рамках міжнародно визнаних кордонів», – зазначив глава МЗС.

У свою чергу речник президента РФ Дмитро Пєсков сказав журналістам, що суть цього документа «може викликати тільки жаль», пише «РБК».

«Там не йдеться про необхідність налагодження діалогу, про необхідність розв’язання наявних проблем і розбіжностей шляхом спілкування на різних рівнях і різними каналами. Єдине, на що можна зробити знижку, — це на те, що це документ має винятково рекомендаційний характер», — пояснив Пєсков.

Як передає TACC, офіційна представниця МЗС Марія Захарова, коментуючи можливість невизнання Євросоюзом виборів у Росії, застерегла від такого кроку.

«Уявляєте, піде така рекомендація про невизнання виборів. Відповідно, ще один дуже серйозний камінь буде кинутий у бік розвитку наших відносин з цією частиною планети», — наголосила Захарова.