Європарламент засудив арешт Навального та закликав зупинити будівництво «Північного потоку-2»

Європарламент 21 січня ухвалив резолюцію щодо арешту російського опозиціонера Олексія Навального та закликав ЄС посилити санкції проти Росії і зупинити будівництво газопроводу «Північний потік-2».

Про це повідомляє DW.

Так, європарламентарі закликали російську владу звільнити Навального з-під варти «негайно і без жодних додаткових умов». У резолюції вони назвали арешт опозиціонера «політично вмотивованими репресіями», які здійснює російська влада. 

Також в ухваленому документі вони наголосили, що отруєння Навального є спробою перешкодити йому викривати корупцію в російській владі.

Крім цього, Європарламент закликав зупинити будівництво газопроводу «Північний потік-2».

«Європарламент закликає ЄС і його держави-члени критично переглянути співпрацю з Росією на різноманітних зовнішньополітичних платформах і у проєктах, таких як "Північний потік-2", завершення якого ЄС повинен зупинити негайно», - йдеться у резолюції.

Крім призупинення будівництва, депутати також закликають ввести санкції проти «фізичних і юридичних осіб, які брали участь у рішенні про арешт та ув'язнення Олексія Навального».

Санкції пропонують накласти й на відповідальних за напади на членів опозиції, а саме російських олігархів, членів найближчого оточення Путіна та «пропагандистів у ЗМІ».

Слід зазначити, що можливість ухвалювати резолюції є однією із консультативних функцій Європарламенту. Вона не має юридичної сили, однак має політичну вагу.

Нагадаємо, російського опозиціонера Олексія Навального затримали в Москві 17 січня відразу після його повернення з Німеччини, де він лікувався після отруєння «Новічком». Наступного дня на слуханні у відділенні поліції Хімкинський суд арештував Навального на 30 діб. Його звинувачують у нібито ухиленні від явки у кримінально-виконавчу інспекцію як умовно засудженого за злочин щодо справи «Ів Роше».