Європейські аудитори оцінили ефективність наданої Україні допомоги у боротьбі з корупцією

Велика корупція та корупція в політиці все ще поширені в Україні. Навіть зусилля Європейського Союзу вирішити цю проблему не привели до очікуваних результатів.

Про це йдеться у звіті наглядового органу ЄС - Європейського суду аудиторів (ЄСА).

«Велика корупція та захоплення влади є епідемією в Україні: перешкоджаючи конкуренції та зростанню, вони також шкодять демократичному процесу. Десятки мільярдів євро щороку втрачаються внаслідок корупції», — йдеться у звіті.

У ЄСА нагадали, що ціла низка органів ЄС намагалися розв'язувати цю проблему, зокрема підтримкою реформ та верховенства права.

ЄС спрямовував фонди та зусилля у різні сектори — від конкурентного середовища до судової системи та громадянського суспільства. 

«Але ця підтримка та здійснені заходи не призвели до очікуваних результатів», — вважають аудитори.

Цей звіт також критикує стратегію ЄС у подоланні корупції в Україні. Аудитори зазначають, що ЄС давно знає про зв'язки між олігархами, високопосадовцями, політиками, судовою владою та державними підприємствами в Україні, «однак він не розробив реальної стратегії, спрямованої проти великої корупції».

На думку аудиторів, Єврокомісія часто тлумачила вимоги щодо реформ занадто спрощено, що призводило до надто позитивних оцінок. У звіті наводять приклад безвізу: кажуть, що його надання Україні у ЄС не переглядали, хоча дві з трьох його умов Київ не виконав.

«Попри широку підтримку, яку ЄС запропонував Україні, олігархи та конфлікти інтересів продовжують підривати верховенство права в Україні та загрожувати розвитку країни», — вважає відповідальний за звіт член ЄСА та колишній прем’єр-міністр Естонії Юган Партс.

Виходячи з цього, допомога ЄС дозволила досягти лише обмежених результатів. Аудитори зазначили, що завдяки проєктам ЄС вдалося внести зміни до Конституції України та ухвалити велику кількість антикорупційних законів, допомогти у формуванні нового Верховного удсу. Але всі ці досягнення, згідно з доповіддю, знаходяться під постійним ризиком, продовжуються спроби обійти згадані закони та розмити реформи.