Євросоюз не визнав легітимність Лукашенка та закликав до нових виборів у Білорусі

Європейський Союз не визнає легітимність Олександра Лукашенка і закликає до проведення нових вільних виборів президента Білорусі за участю спостерігачів ОБСЄ/БДІПЛ. Про це йдеться у заяві представника ЄС із закордонних справ та політики безпеки Жозепа Борреля від імені всіх країн Євросоюзу.

У своїй заяві він знову нагадав позицію ЄС, що президентські вибори в Білорусі 9 серпня не були ані вільними, ані справедливими.

«На цій основі так звана «інавгурація» 23 вересня 2020 року та новий мандат, на який претендує Олександр Лукашенко, не мають жодної демократичної легітимності», — заявив Боррель.

Він зазначив, що ця «інавгурація» прямо суперечить волі значної кількості білоруського населення, що знайшло прояв у численних, безпрецедентних та мирних протестах. Ця подія, на його думку, лише поглиблює політичну кризу в Білорусі.

Представник ЄС ще раз наголосив: європейська сторона очікує, що влада Білорусі негайно припинить всі репресії й насильство проти народу Білорусі, негайно звільнить всіх затриманих, включно з політичними в’язнями.

«Позиція Європейського Союзу є чіткою; громадяни Білорусі заслуговують на право бути представленими тими, кого вони вільно оберуть під час нових інклюзивних, прозорих та достовірних виборів», — додав Боррель.

Нагадаємо, 23 вересня Олександр Лукашенко вступив на посаду президента Білорусі. Інавгурація вперше не була анонсована заздалегідь, що стало несподіванкою для журналістів і білоруського суспільства.