Євросоюз остаточно закрив свій повітряний простір для білоруських літаків

Рада Європейського Союзу ввела заборону на проліт над повітряним простором країн-членів ЄС і на доступ до аеропортів Євросоюзу білоруських перевізників усіх видів.

Про це йдеться в рішенні Ради ЄС від 4 червня.

Заборону ухвалили після відповідного політичного рішення Європейської ради 24 травня, у якому лідери держав-членів ЄС засудили примусову посадку в Мінську літака Ryanair 23 травня і затримання білоруського співзасновника опозиційного білоруського Telegram-каналу NEXTA Романа Протасевича.

Тоді ж Європейська рада звернулася до Ради ЄС із проханням підготувати додаткові санкції проти фізичних та юридичних осіб, причетних до затримання Протасевича та його дівчини - Софії Сапеги. 

Таким чином, відтепер усі країни-члени ЄС зобов’язані відмовляти в дозволі на посадку або переліт над своєю територією будь-яким літакам, які експлуатуються білоруськими авіаперевізниками. Заборона поширюється й на маркетингових перевізників.

Нагадаємо, 3 червня Європейське агентство авіаційної безпеки (EASA) видало директиву, якою забороняє виконувати польоти над Білоруссю за виключенням екстрених випадків.