Євросоюз ввів санкції проти білоруських високопосадовців: Лукашенка у списку немає

Європейський Союз опублікував список 40 білоруських високопосадовців, проти яких вводяться санкції через фальсифікації на виборах президента країни та насильство проти протестувальників. Самопроголошеного президента Олександра Лукашенка у переліку немає. Про це йдеться на сайті Європейського Союзу, передає Громадське.

Санкції, зокрема, передбачають замороження активів, що перебувають на території ЄС, та заборону в'їзду до Європейського Союзу.

У список потрапили міністр внутрішніх справ Білорусі Юрій Караєв, заступник міністра внутрішніх справ Олександр Барсуков, глава ОМОНУ Дмитрій Балаба, очільниця Центральної виборчої комісії Лідія Єрмошина, директор СІЗО на Окрестіно Іван Соколовський, ексгенпрокурор Олександр Конюк та інші.

Також у список внесли деяких членів ЦВК та очільників міліції Мінська, Гомеля, Бреста, Вітебська.

У ЄС вважають, що внесення Лукашенка в перелік завадить можливим переговорам із народом. Але якщо йому не вдасться налагодити діалог, то санкції можуть ввести.

Як повідомляє «Белта», Міністерство закордонних справ Білорусі заявило, що запровадить у відповідь санкції проти ЄС. Проте опублікувати перелік людей, які потрапляють під обмеження, відмовилися через «цивілізовану дипломатичну практику».

Також МЗС попередило, що збільшення санкцій зі сторони ЄС може призвести до «серйозних наслідків», зокрема виходу Білорусі зі спільних програм і проєктів та перегляду рішень про доцільність збереження дипломатичних відносин.