АМКУ припинив держфінансування аеропорту «Дніпро»

Антимонопольний комітет України (АМКУ) тимчасово припинив державну допомогу, яку надає Міністерство інфраструктури на проєктування та будівництво аеродрому Міжнародного аеропорту «Дніпро».

Про це повідомила пресслужба АМКУ.

Там вказують, що відомство всупереч закону «Про державну допомогу суб’єктам господарювання» вчасно не повідомило Комітет про намір надати аеропорту держдопомогу у 1,5 мільярди гривень. Хоча АМКУ «неодноразово нагадував».

Так, Комітет із відкритих джерел дізнався, що будівництво злітно-посадкової смуги цього аеропорту розпочалося ще у 2020 році та продовжується у 2021-му.

Отримувачами державної допомоги в межах цього проєкту є Державне агентство інфраструктурних проектів України, держпідприємство «Фінансування інфраструктурних проектів» та компанія «МА "Дніпро"».

«Оскільки "Укрінфрапроєкт" та ДП "Фінансування інфраструктурних проєктів" не обиралися за конкурентною процедурою, не можна стверджувати, що надана їм економічна вигода була б доступною за звичайних умов», — заявили в АМКУ.

Там вважають, що така фінансова підтримка «могла суттєво вплинути на конкуренцію в регіоні». Також зазначають, що оскільки міністерство не сповістило про виплату підтримки, у Комітеті «не можуть оцінити заходи державної підтримки та виконання завдань із контролю за наданням державної допомоги». 

Як зазначається, АМКУ детально проаналізує цю ситуацію і вирішить, чи допустимою є державна допомога у цьому випадку, згідно з ч. 1 ст. 11 закону «Про державну допомогу суб’єктам господарювання». На цей період допомогу від Мінінфраструктури тимчасово припиняють.