ДБР вивчає три версії розстрілу військових на «Південмаші» у Дніпрі

Слідчі Державного бюро розслідувань розглядають три основні версії стрілянину на дніпровському заводі «Південмаш» 27 січня. Тоді п'ятеро людей загинули та стільки ж отримали поранення. Підозрюваним є нацгвардієць Артемій Рябчук.

Про це повідомляє пресслужба ДБР.

Так, серед версій слідства:

  • позастатутні відносини;
  • психологічні відхилення підозрюваного;
  • доручення іноземних спецслужб, недержавних організацій, приватних осіб з метою дискредитації системи правоохоронних органів в Україні, дестабілізації правопорядку в країні тощо.

Зокрема, під час відпрацювання третьої версії представники Служби безпеки України встановили факт відвідування підозрюваним Росії у 2019 році, де він перебував 2 тижні.

Керівник ДБР Олексій Сухачов зазначив, що основною версією слідства є вчинення злочину через нестатутні відносини.

Раніше заступник міністра внутрішніх справ Євген Єнін повідомив, що у військовій частині №3021, де служив Рябчук, було проведено анонімне анкетування та встановлені факти позастатутних відносин.

Крім того, за словами Сухачова, під час першочергового допиту Артемій Рябчук пояснив, що вчинив злочин через позастатутних відносин - психологічного впливу на нього з боку солдатів старшого призову. Такий вплив тривав із кінця листопада 2021 року та до моменту вчинення злочину.

«Це виявлялося в систематичному зневажливому ставленні до підозрюваного та цькуванні його, через повідомлення ним командирам про порушення статуту військовослужбовцями під час несення служби, примушуваннями старослужбовців до виконання підозрюваним робіт з прибирання приміщень під час відпочинку у складі караулу, що приводило до знесилення його організму», — зазначили в ДБР.

Також підозрюваний нацгвардієць пояснив, що безпосередньо під час вчинення злочину він «перебував у такому емоційному стані як затьмарення свідомості, злості, що обмежувало його усвідомлення тим діям, які він вчиняв». 

Водночас, за словами керівника ДБР, Рябчук заперечив застосування до нього фізичного насильства, також під час перевірки на його тілі не виявили тілесних ушкоджень. 

У ДБР додали, що вся ця інформація буде перевірятися під час проведення психіатричної експертизи.

Нагадаємо, вночі 27 січня в Дніпрі нацгвардієць Артемій Рябчук вчинив стрілянину на території Південного машинобудівного заводу, внаслідок якої загинули четверо інших військових по караулу та цивільна жінка - співробітниця заводу «Південмаш». Ще п'ятеро нацгвардійців було поранено.