Єгипет повернув 3400-річну статую царя Рамзеса II, яку викрали понад 30 років тому

Єгипет повернув 3400-річну статую із зображенням голови правителя Рамзеса II, яку викрали понад три десятиліття тому.

Про це повідомляє Reuters.

Наразі статуя перебуває в Єгипетському музеї в Каїрі, але її поки що не виставили на огляд, адже, за словами Міністерства у справах старожитностей, артефакт спочатку відреставрують.

Статую викрали з храму Рамзеса II у стародавньому місті Абідосі на півдні Єгипту більше ніж три десятиліття тому. Точна дата невідома, але очільник єгипетського департаменту репатріації старожитностей Шаабан Абдель Гавад каже, що, за оцінками, статую поцупили наприкінці 1980-х або на початку 1990-х років.

Єгипетська влада помітила артефакт, коли його виставили на продаж на виставці в Лондоні у 2013 році. За даними міністерства, вона переїхала до кількох інших країн, перш ніж потрапила до Швейцарії.

Єгипет співпрацював зі швейцарською владою, щоб установити своє законне право власності. Швейцарія передала статую єгипетському посольству в Берні у 2023 році, але лише нещодавно Єгипет повернув артефакт додому.

«Ця голова є частиною групи статуй, що зображують короля Рамзеса II, який сидить поруч із низкою єгипетських божеств», — сказав Абдель Гавад.

Рамзес II — один із найвідоміших фараонів Стародавнього Єгипту. Також відомий як Рамзес Великий, він був третім фараоном Дев'ятнадцятої династії Єгипту і правив з 1279 до 1213 року до нашої ери.