Нацгвардієць, який влаштував стрілянину у Дніпрі, розповів хронологію подій

Затриманий 21-річний військовослужбовець Національної гвардії України Артемій Рябчук, який влаштував стрілянину на заводі «Південмаш» у Дніпрі, розповів хронологію своїх дій.

Відео допиту опублікував «Київ Оперативний».

Нацгвардієць сказав, що тієї ночі, 27 січня, він сидів у тривожній групі, яка має автомати. Зброю зберігали у спеціальному ящику на замку, але його ніколи не замикали. 

«Я беру автомат, у нас підсумки є і магазини по 10 патронів. Я заряджаю перший магазин і стріляю по тих двох, які перебували в КЗЗ — там були два строковики та один контрактник. Один строковик зі старшого призову примудрився якось утекти», — отметил Рябчук.

Він знав, що операторка зв’язується з частиною кожні 30 хвилин, щоб доповісти про обстановку, і «щоб вона не доповіла, пальнув по ній». Після цього Рябчук зайшов у відкритий сейф і забрав усі заряджені ріжки, які зміг закинути в рюкзак.

Далі, за його словами, він пішов на контрольно-пропускний пункт і попросив, щоб його випустили з території заводу «Південмаш», проте чергова відмовилася його випускати, тож нацгвардієць вистрілив їй у голову.

Рябчук намагався знести дверний замок, стріляючи по ньому, але зробити цього не вдалося. Тоді він знайшов на території заводу місце, через яке зміг перестрибнути, перерізав колючий дріт і вийшов.

Солдат ходив житловими районами Дніпра у пошуках притулку, згодом спіймав на трасі машину, яка підвезла його на лівий берег міста. Він заховав зброю і боєприпаси в недобудові поруч. Згодом вирішив здатися поліції, вийшов на вулицю й попросив перехожих викликати правоохоронців, каже Рябчук.

Народна депутатка фракції «Слуга народу» Юлія Яцик повідомила у Telegram-каналі, що, за попередньою інформацією, два місяці тому Рябчук запобіг бійці між солдатами. Він повідомив про інцидент керівництву, однак ті не вжили жодних заходів, натомість назвали Рябчука «стукачем» і почали з нього знущатися.

Нагадаємо, вночі 27 січня у Дніпрі 21-річний нацгвардієць влаштував стрілянину на території Південного машинобудівного заводу. Внаслідок цього загинули четверо інших військових із караулу та одна цивільна жінка - співробітниця заводу «Південмаш». Ще п’ятеро людей поранені, троє з них наразі у важкому стані.