Майже 5 тисяч засуджених погодилися мобілізуватися до ЗСУ

Близько 5 тисяч українських засуджених підтримали пропозицію звільнити їх від покарання в обмін на мобілізацію до Збройних сил.

Про це розповіла «Главкому» заступниця міністра юстиції Олена Висоцька.

За її словами, у квітні серед ув’язнених провели опитування, під час якого їх запитали, чи потрібно ухвалювати закон про умовно-дострокове звільнення шляхом укладання контракту на військову службу. Відповідь «так» на це запитання дали 4,5 тисячі в’язнів.

Раніше народний депутат Олександр Бакумов стверджував, що під мобілізацію підпадатимуть близько 20 тисяч ув’язнених. Висоцька відповіла, що до цієї кількості не належать близько 4 тисяч в’язнів, які хворіють на суспільно небезпечні хвороби, зокрема ВІЛ, гепатит і туберкульоз.

Крім того, називаючи кількість у 20 тисяч засуджених, які начебто можуть піти на фронт, не беруть до уваги їхньої мотивації, тобто готовності мобілізуватися.

Водночас Висоцька зазначила, що в опитуванні не брали участі в’язні, які не підпадатимуть під мобілізацію, однак також не враховували їхнього стану здоров’я.

«Ми не можемо гарантувати суспільству, що 5 або 10 тисяч засуджених приєднаються до лав ЗСУ. Однак якщо бодай частина з них таки піде служити, це вважатиметься підтримкою для армії», — додала заступниця міністра юстиції.