У Харкові Нацкорпус "повернув" проспекту Жукова ім'я Григоренка

Таблички з назвою "проспект Петра Григоренка" розмістили активісти Національного корпусу на частині будівель по проспекту Григоренка, якому міськрада нещодавно повернула назву радянського маршала Георгія Жукова. Про це повідомляє Укрінформ.

Активісти Національного корпусу прийшли на місце події з десятьма табличками, де написано "проспект Петра Григоренка", драбинами та підручними інструментами. Вони розмістили ці таблички на будівлях нижче табличок з назвою "проспект маршала Жукова", які свого часу комунальщики встановили на будівлях на висоті 3-го поверху.

Діям активістів ніхто не перешкоджав, хоча група молодиків-перехожих назвала це "дитячими іграми".

Після розвішування табличок активісти, близько півсотні людей, провели акцію біля пам'ятника Жукову, де встановили десяток стендів з фотографіями пам'ятника Леніну, поваленого восені 2014 року на площі Свободи, та екран, на якому демонструвався документальний фільм про Жукова.

Як пояснив лідер обласної організації Національного корпусу Костянтин Немічев, ініціатива розміщення табличок не узгоджена з владою: "Це наш вибір. Вважаємо, що саме так ми допомогли Кернесу (Геннадій Кернес, міський голова Харкова - ред.) виконати рішення окружного суду про заборону повернення назви сталінського маршала проспекту Григоренка".

Відповідаючи на запитання кореспондента Укрінформу, як буде діяти організація, якщо в апеляції міська влада оскаржить рішення суду, Немічев сказав: "Будемо продовжувати свої акції. Місцеві мешканці - а я сам тут живу - нас підтримають".

Нагадаємо, 5 вересня Харківський окружний адміністративний суд задовольнив позовні вимоги низки громадян, у тому числі, депутатів Харківської міськради та Харківської обласної ради, та визнав протиправним і скасував рішення міськради від 19 червня 2019 року, яким проспекту Григоренка повернули назву проспекту маршала Жукова.