Харків розірвав «побратимські відносини» з російськими містами

Харків в односторонньому порядку розірвав «побратимські відносини» з російськими містами Бєлгород, Москва, Нижній Новгород, Новосибірськ та Санкт-Петербург.

Про це повідомили у міськраді Харкова.

Харківський міський голова Ігор Терехов заявив, що з огляду на людські страждання та значні руйнування, які спричинила збройна агресія росії, у Харкова не може бути побратимів серед російських міст.

«Ще в перші дні війни я дав доручення прибрати з сайту міськради усі російські міста-партнери Харкова. Бо не може у нас бути побратимських відносин з людьми, що вбивають українців та знищують нашу Батьківщину. Тому я пропоную сьогодні розірвати ці відносини. Таких міст-побратимів у Харкова бути не може», — сказав Терехов.

Відповідне рішення про розірвання побратимських відносин із містами країни-агресора одноголосно ухвалили на позачерговій сесії Харківської міської ради 11 травня.

На тлі повномасштабного вторгнення рф іноземні міста-побратими українських міст активно передавали гуманітарну допомогу та організовували заходи з підтримки українців.

Так, Харків, окрім російських міст, має серед побратимів:

  • Рішон-ле-Ціон (Ізраїль) — передавало гуманітарну допомогу, проводило акції на підтримку українців;
  • Варшава, Познань, Ченстохова (Польща) — передавали палети з їжею, дитячим харчуванням, засобами гігієни та медикаментами.  
  • Брно (Чехія) — передало Харкову вантажівки з їжею, засобами індивідуальної гігієни, медикаментами, речами для дітей, ковдрами, спальними мішками, кариматами, електроприладами тощо.
  • Каунас (Литва) — передавало їжу, медикаменти та корм для тварин.  
  • Тбілісі та Кутаїсі (Грузія) — надіслали крупи, солодощі, консерви, дитяче харчування, засоби гігієни, спальні мішки.
  •  Порту (Португалія) — збирало і передавало гуманітарну допомогу спільно з консульством України.