СБУ викрила розграбування надр на Харківщині: збитків на понад 100 млн грн

Служба безпеки заблокувала схему масштабного незаконного видобутку і продажу корисних копалин на території Харківської області. Зловмисники нелегально вивезли понад 15 тис. тонн глиняних порід.

Про це повідомили у пресслужбі СБУ.

За оцінками експертів, оборудка завдала державі збитки на понад 102 млн грн. При цьому збитки для екології регіону ще більші – знищено гектари родючих земель. 

За даними слідства, підпільний видобуток суглинку та легкоплавної глини організував керівник місцевої комерційної структури. Усе це – у Богодухівському районі області.

Встановлено, що ділки без дозвільних документів зняли шар родючих ґрунтів на землях сільськогосподарського призначення і створили там два кар’єри. Видобуті копалини учасники схеми нелегально реалізовували оптовими партіями виробникам будівельних матеріалів.

У межах кримінального провадження співробітники СБУ ініціювали проведення комплексу судових експертиз.

Фахівці встановили, що незаконний промисел призвів до втрати родючості ґрунтів, виведення пошкоджених земель з сільськогосподарського фонду та створив небезпеки для довкілля.

Наразі організатору оборудки повідомлено про підозру за ч. 2 ст. 239-1 (незаконне заволодіння ґрунтовим покривом (поверхневим шаром) земель) та ч. 4 ст. 240 (порушення правил охорони або використання надр, яке спричинило тяжкі наслідки) Кримінального кодексу України. Вирішується питання щодо обрання міри запобіжного заходу.