Суд знову скасував проспект Жукова у Харкові

Харківський окружний адмінсуд скасував рішення Харківської міськради про повернення проспекту Петра Григоренка імені маршала Жукова. Про це повідомляє «Суспільне».

Суд задовольнив позов партії «Свобода», яка вимагала скасувати перейменування. Позивач наголошував, що це рішення міськради порушує закон про декомунізацію.

Відповідач — представник юридичного департаменту міськради Костянтин Прокоп'єв — посилався на висновок військового дослідження експерта науково-дослідчої комісії.

«За ним: маршал Радянського Союзу Жуков Григорій Костянтинович брав участь у вигнанні нацистських окупантів з України в період з 1942-1944 років у ході Великої вітчизняної війни, що була одним з етапів Другої світової війни 1939-1945 років... З території саме України... вчинив героїчний вчинок задля вітчизни. Тому він формально не підпадає під дію Закону 317 про так звану декомунізацію», — навів він свій аргумент.

Після оголошення рішення суду Прокоп’єв заявив, що міськрада подаватиме апеляцію.

Нагадаємо, в лютому 2020 року міськрада Харкова повторно перейменувала проспект Григоренка на маршала Жукова. Це була вже друга спроба повернути проспекту ім'я Жукова.