У Харкові сталася пожежа в будинку для літніх людей: загинуло 15 людей

21 січня у Харкові виникла пожежа в житловому будинку, переобладнаному під будинок для літніх людей. Внаслідок чого 15 людей загинули, ще 11 постраждали.

Про це повідомляє Державна служба України з надзвичайних ситуацій.

«21 січня о 15:03 у м. Харків на вул. Нижня Гиївська, 150Б, у двоповерховому житловому будинку, попередньо переобладнаному під будинок для літніх людей, виникла пожежа на другому поверсі», — йдеться у повідомленні.

Площа пожежі складала 100 квадратних метрів, її гасили 50 людей рятувальників та 13 одиниць техніки.

О 16:14 пожежу локалізували, а о 16:53 — повністю загасили.

«На місці пожежі виявлено тіла 15 людей. 9 осіб врятовано, з яких 5 - госпіталізовано до лікарень», - зазначили у ДСНС.

В Офісі генпрокурора повідомили про 15 загиблих та 11 постраждалих. Подію класифіковано як «надзвичайна ситуація державного рівня». Попередньою причиною займання назвали – «необережне поводження з електронагрівальними приладами».

Розпочато кримінальне провадження за фактом порушення встановлених законодавством вимог пожежної безпеки, що спричинило загибель людей (ст. 270 Кримінального кодексу України). Максимальна санкція становить 8 років тюрми.

На пожежу відреагував президент Володимир Зеленський. Він доручив Кабінету міністрів створити державну комісію для з'ясування всіх обставин трагедії, а також «напрацювання механізмів запобігання подібним надзвичайним ситуаціям».

«Міністру внутрішніх справ – відкрити та взяти під особистий контроль відповідну кримінальну справу і в якнайшвидші терміни відповісти на питання, які причини трагедії та хто в ній винен», — написав Зеленський у Facebook.