У Харкові знешкодили злочинну групу, яка хотіла «віджати» квартиру у полковника запасу СБУ

Співробітники Служби безпеки України викрили та затримали групу квартирних шахраїв у Харкові. Зловмисники хотіли відібрати помешкання одного з мешканців міста. Ним виявився полковником запасу СБУ.

Про це повідомила пресслужба СБУ.

За наявною інформацією, угруповання складалося з трьох осіб: двоє з них – громадяни однієї з закавказьких країн, а третя – українка.

Зловмисники займалися дрібним шахрайством і вирішили «масштабувати» свою діяльність за рахунок «віджимання» квартир у мешканців міста.

Спочатку зловмисники через свої зв’язки у кримінальному середовищі, виготовили підроблені нотаріальні довіреності. Потім, на основі цих «документів», зареєстрували своє право власності на чужу квартиру у центрі Харкова. У подальшому шахраї передали цю нерухомість у заставу, нібито вони є її власниками.

При цьому реальним власником квартири є полковник запасу, колишній співробітник Харківського управління СБУ, ветеран підрозділу по боротьбі з корупцією та організованою злочинністю.

Після того, як зловмисники оформили договір застави та отримали гроші, правоохоронці затримали усіх трьох учасників угруповання.

Наразі вирішується питання щодо повідомлення їм про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ч. 4 ст. 190 (шахрайство, вчинене в особливо великих розмірах або організованою групою) Кримінального кодексу України. Санкція статті передбачає позбавлення волі на строк від 5 до 12 років з конфіскацією майна. 

Тривають слідчо-оперативні дії для встановлення причетності учасників злочинної групи до інших аналогічних злочинів на території регіону.