Гостиний двір передають в управління Мінкульту

Фонд державного майна України передає Гостиний двір до сфери управління Міністерства культури та інформаційної політики.

Про це повідомив міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко в Telegram-канале.

"Нарешті Фонд державного майна України передає Гостиний двір до сфери управління Міністерства культури та інформаційної політики.Вчора відбулось перше засідання комісії з питань передачі пам’ятки національного значення. До неї увійшли представники МКІП, заповідника Софія Київська та ФДМУ. А сьогодні комісія оглянула об’єкт та винесла рішення, що передача Гостиного двору в управління МКІП відбудеться 29 червня", - написав Ткаченко.

Він зазначив, що після завершення передачі розпочнеться розробка проєктно-кошторисної документації та перші протиаварійні роботи для збереження історичної будівлі.

За словами глави Мінкульту, 19 травня уряд змінив категорію пам’яток «Комплекс споруд Контрактової площі» та «Гостиний двір (за проєктними матеріалами архітектора Л.Руска, 1809 р.)» у м. Києві на категорію національного значення, а також присвоїв їм охоронні номери.

Нагадаємо, в січні 2020 року Департамент охорони культурної спадщини направив припис Фонду державного майна України щодо укладання охоронного договору на пам’ятку архітектури та містобудування місцевого значення Гостиний двір у десятиденний строк з моменту отримання припису.

Київська міська рада 11 лютого 2021 року підтримала звернення до Кабінету міністрів щодо невідкладної передачі будівлі Гостиного двору в комунальну власність громади столиці.

Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко звернувся до прем'єр-міністра Дениса Шмигаля з ініціативою щодо передачі Гостиного двору в Києві на баланс міністерства.