«Київводоканал» радить киянам пити воду з-під крана

У «Київводоканалі» заявили, що використовувати воду з-під крана для пиття та приготування їжі краще, ніж бутильовану воду. Там стверджують, що це безпечно, до того ж економить час, сили та гроші.

Таку заяву оприлюднив «Київводоканал» у Facebook.

У компанії зазначили, що вода, яка подається «Київводоканалом», проходить усі необхідні стадії очищення та знезараження, а за її якістю постійно слідкують фахівці як у процесі підготовки, так і в контрольних точках міської мережі.

Окрім того, у Київводоканалі наполягають, що якість водопровідної води відповідає чинним санітарним нормам, «тому вода з-під крана точно буде чистою та безпечною для здоров’я».

«Дешева бутильована вода або та, що продається на розлив, часто не очищується належним чином, а виробники не дотримуються необхідних стандартів її виготовлення та не мають відповідних дозвільних документів», ㅡ кажуть у «Київводоканалі».

Також там заявили, що вода, яка централізовано подається у домівки киян, має природний склад мінералів, необхідний для організму людини.

«Крім того, 40% води у місті вже знезаражується без участі хлору, тому така вода більш якісна, смачна і не має сторонніх запахів. І вже зовсім скоро нові технології поширяться і на решту 60% води», ㅡ йдеться у заяві.

Однак на допис «Київводоканалу» користувачі відреагували критично: багато людей скаржилися на запах та колір води, яку отримують з-під крана.

Голова Ради з урбаністики Києва Віталій Селик розповів hromadske, що воду у Києві очищають непогано. Ще кілька років тому для цього використовували європейські реагенти. Також воду на виході щокілька годин перевіряють у лабораторії, щоб точно пересвідчитися у тому, що вона є питною.

«Крім того, у нас понад 10 років на "Київводоканалі" проводиться озонування води. Це те, що не роблять більшість виробників бутильованої води, бо це дорогий процес. Я не знаю, чи зараз відбувається хлорування води, але навіть 10 років тому після хлорування відбувалося кілька стадій очистки і повністю вимивали хлор з води», ㅡ сказав голова Ради з урбаністики.

Окрім того, він зазначив, що один із районів Києва ㅡ Оболонь ㅡ частково п'є артезіанську воду: «Вздовж вулиці Богатирської розташовані невеличкі кургани ㅡ це артезіанські джерела, які робилися в 70-80 роки, паралельно з будівництвом заводу "Оболонь"».

Водночас, за словами Селика, у Києві є проблема із застарілими трубами, які закладалися ще 50-60 років тому.

«Не всі труби в належному стані. Є проблема в тому, яка вода пройде саме по ваших трубах. Частина з них з металу, і звідти може бути якийсь осад. Але, в принципі, вода з-під крана в Києві нормальна», ㅡ каже Селик.