Розкрадання 150 млн гривень на будівництві Подільсько-Воскресенського мосту: прокуратура повідомила про нові підозри

Подільська окружна прокуратура Києва повідомила про нові підозри у справі про розкрадання приблизно 150 мільйонів гривень на будівництві Подільсько-Воскресенського мосту.

Про це повідомила Київська міська прокуратура.

Підозри вручили першому заступнику керівника комунального підприємства «Дирекція з будівництва шляхово-транспортних споруд м. Києва», керівнику генпідрядної організації, а також двом керівникам підрядних організацій.

Першому заступнику комунального підприємства та керівнику генпідрядної організації інкримінують ч. 2 ст. 367 (службова недбалість) та ч. 5 ст. 191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем) Кримінального кодексу.

Натомість керівників підрядних організацій підозрюють лише за ч. 5 ст. 191 ККУ.

Найвище покарання за цими статтями — позбавленням волі на строк до 12 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років та з конфіскацією майна.

Як зазначається, слідство встановило, що у квітні 2017 року «Дирекція з будівництва шляхово-транспортних споруд м. Києва» та генпідрядник уклали договір про будівництво мостового переходу через Дніпро.

У листопаді 2019 року генпідрядник залучив підрядні організації, аби ті нібито залучили нестандартне обладнання з операторами: машиністами та допоміжним персоналом. Підрядні організації мали б переміщувати важкі вантажі.

Відтак упродовж 2020 року останнім перерахували приблизно 148 мільйонів гривень після підписання актів про виконані роботи.

У висновку комплексної судової будівельно-технічної експертизи йдеться про те, що виконання робіт на таку суму не підтверджується ні документально, ні фактично.

Крім того, упродовж серпня-листопада 2020 року замовник будівництва, генпідрядник та підрядники підписали документи про те, що був улаштований антикорозійний захист металевих елементів опорних конструкцій прогонової споруди мосту.

Водночас, відповідно до висновку експертів, обсяги та вартість таких робіт не відповідають відомостям, які вказані у документах. Сума завищення становить приблизно 1,8 млн гривень.

У межах цієї справи 16 серпня 2021 року оголосили підозри керівнику вже згаданого комунального підприємства та генпідряднику — за ч. 2 ст. 367 (службова недбалість) та ч. 5 ст. 191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем) Кримінального кодексу.

Підозрюваним закидають завищення вартості робіт із фарбування прольотних плит Подільського мосту на суму понад 4,5 мільйона гривень.