У КМДА розповіли, як працюватиме метрополітен у разі повномасштабного вторгнення Росії

У Київській міській держадміністрації повідомили, що в разі повномасштабного вторгнення Росії в Україну метрополітен столиці працюватиме в обмеженому режимі.

Про це сказав директор Департаменту транспортної інфраструктури КМДА Руслан Кандибор, передає пресслужба міської влади.

Так, метрополітен — це транспорт, що має споруди подвійного призначення, які використовуються для перевезення людей та для захисту населення.

У разі воєнного стану метрополітен буде перевозити лише тих людей, які працюють на підприємствах критичної інфраструктури.

Тоді метрополітен працюватиме приблизно шість годин: три години зранку та три — ввечері. В інший час метрополітен використовується як укриття.

«Він забезпечений спеціальними приміщеннями для отримання мінімальної гігієни — все, що потрібно для тимчасового перебування людей. Також метрополітен має електричне автономне живлення, артезіанські свердловини для води та вентиляційні установки для очищення повітря», — зазначив Кандибор.

Крім того, кожна станція має герметувальні затвори, щоб людям в укритті не можна було зашкодити, зокрема газами.

Також, за словами директора департаменту, розроблені спеціальні графіки руху поїздів, коли метрополітен використовується як укриття. Також метрополітен зможе евакуювати людей до визначених місць.

Водночас у разі воєнного стану «червона» гілка на лівому березі Києва не буде працювати. Оскільки ця частина є відкритою та найбільш вразливою у випадку бомбардувань.

«Буде розроблена спеціальні маршрути автобусів, які будуть підвозити людей до місця посадки в метрополітен для забезпечення їх доставлення до об'єктів критичної сфери», — сказав Кандибор.

Загалом до фонду захисних споруд цивільного захисту входять понад 500 сховищ, що розташовані на об’єктах критичної інфраструктури та призначені для захисту робочої зміни.

Також сюди залучені майже 4500 споруд подвійного використання (підземних паркінгів і переходів, заглиблених станцій метро, підвалів та напівпідвалів). Мапу із їхнім розташуванням можна переглянути за посиланням.