У Києві перевірили будинки для літніх людей: порушено 9 кримінальних справ

Правоохоронці Києва перевірили будинки для людей похилого віку та соціальні установи столиці. Були виявлені 33 приватних так званих "пансіонати для літніх людей" та реабілітаційних центрів. Стосовно 9 з них вже відкрили кримінальні провадження.

Про це повідомив міський голова Києва Віталій Кличко у Facebook.

«Ми постійно перевіряємо комунальні будинки для людей похилого віку і всі соціальні установи міста. Після трагедії, що сталася у Харкові, дали доручення перевірити, чи працюють у Києві подібні приватні заклади для людей похилого віку», — написав він.

Перевірку проводять міжвідомчі робочі групи, до яких увійшли представники поліції, ДСНС та департаменту соціальної політики КМДА. Поки що перевірки не завершені.

Кличко наголосив, що сьогодні міська влада фактично не може впливати на діяльність таких приватних установ, оскільки законодавчо це питання не врегульоване.

«Я переконаний, що контроль за якістю послуг людям похилого віку в приватних установах повинен бути у місцевої влади. Від цього залежить безпека людей і їх життя», — зазначив мер.

З його слів, органи місцевого самоврядування, рятувальники та правоохоронці повинні мати право контролю та нагляду за діяльністю приватних закладів для літніх людей. Він закликав народних депутатів та Кабінет міністрів прискорити розробку й впровадження норм та критеріїв надання послуг такими закладами, щоб «був законодавчий контроль за їх діяльністю».

Нагадаємо, 21 січня у Харкові виникла пожежа в приватному будинку для літніх людей «Золотий час», внаслідок якої загинули 15 людей, також постраждали ще 11 людей. Загалом на момент пожежі у будівлі було приблизно 30 людей. За фактом пожежі поліція відкрила кримінальну справу за порушення встановлених законодавством вимог пожежної безпеки.