У Києві почали зносити будівлю «Квіти України» для побудови торгово-офісного центру

У Києві розпочали демонтаж будівлі «Квіти України» на вулиці Січових стрільців, 49. На її місці планують створити торгово-офісний центр.

Про це повідомляє ініціатива «Зберегти Квіти України».

Як зазначається, у ніч на 12 липня біля будівлі з'явилася важка техніка для знесення. А вже вдень 12 липня вона розпочала демонтаж.

Нещодавно активісти зустрілись з представницею забудовника Ольгою Соловей, після якої розповіли, що вона запропонувала провести зустріч із залученням медіаторів для пошуку компромісу.

Активісти своєю чергою вимагали зупинення демонтажу, публічного обговорення цієї проблеми та обов'язкову медіацію.

Проте 11 липня у забудовника заявили, що не будуть зупиняти реконструкцію та не хочуть публічних обговорень. 

Згідно з рендером, який опублікував забудовник Олексій Пишний, автентичну будівлю українського архітектора Миколи Левчука планують перетворити на торгово-офісний центр у стилі 2000-х років. Новий фасад нависатиме над дорогою і руйнуватиме історичний ансамбль вулиці Січових стрільців, кажуть активісти.

Також будівельники раніше обрізали коріння винограду, що 30 років обплітав фасад будівлі, демонтували унікальні люстри та вітражі з інтер'єру.

Натомість захисники будівлі вимагають реставрувати її, а не реконструювати, а також знайти будинку нову сучасну функцію, яка зможе максимально залучити унікальний простір з атріумом без руйнування, та відновити виноград.

Крім того, містяни закликають Міністерство культури та Департамент охорони культурної спадщини дати «Квітам України» охоронний статус пам’ятки архітектури.

Будинок на Січових Стрільців, 49 спроєктував на початку 80-х років архітектор Микола Левчук для комунального підприємства «Квіти України» — інституції, яка професійно займалася дослідженням квітів. Збудували її у 1985 році; тоді ж вона була відзначена премією Спілки архітекторів як будівля року. 

Це був навчально-методичний павільйон з магазином, оранжереєю та дослідницьким центром. На першому поверсі продавали рослини, вище відбувалися виставки, ще в кількох приміщеннях були майстерні та курси флористики.