У Мінкульті відреагували на знесення історичного будинку у Києві

Знесення у Києві будинку Уткіна міністр культури Олександр Ткаченко назвав «варварством». 

Про це міністр написав у Telegram-каналі.

Він наголосив, що цей будинок, відповідно до історико-архітектурного опорного плану міста, входив в історичний ареал забудови.

«Тепер його знесли. Для того, щоб побудувати черговий готель чи ТРЦ. Це самовільне зайняття земельної ділянки та самовільне будівництво — за що передбачена кримінальна відповідальність», - зауважив Ткаченко.

Він додав, що Мінкульт не давав жодних дозволів на будівництво, виступає проти та вже здійснює перевірку.

Те, що таке могло статися, міністр назвав «системною та ніби онкологічною проблемою з хаотичною забудовою і знищенням історичних пам'яток». За його словами, у Києві ця проблема критична.

Він закликав правоохоронців провести ретельне розслідування і розібратися, хто дав «дозвіл» на знищення історичної будівлі.

Крім того, Ткаченко нагадав, що Мінкульт ініціював розробку законопроєкту щодо запобігання руйнуванню та знищенню нерухомої культурної спадщини. Його зареєстрували в Раді під №4561.

Документ передбачає зміни до законів щодо повноважень місцевої влади в цьому питанні й відповідальності за знищення чи пошкодження пам’яток, зокрема, тюремне ув'язнення та мільйонні штрафи. 

Нагадаємо, про знесення будинку купця Уткіна у Києві повідомили напередодні у прокуратурі. Там сказали, що вже відкрили кримінальне провадження.