В столичному метро з'являться громадські вбиральні

Вже з 1 вересня при проектуванні нових станцій метро або при проведенні їх реконструкції мають обов’язково передбачатися туалети для пасажирів. Вони мають розміщуватися на вході/виході зі станцій. Про таку ініціативу на своїй сторінці у Facebook заявив заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Лев Парцлахадзе. Про це повідомляє 1NEWS.

За його словами, це оптимальне розміщення, яке з технічної точки зору можливо робити у нас і це буде зручно для людей.

Також він додав, що відповідна норма міститься у оновленних ДБН «Метрополітени», вона вступає в дію з 1 вересня.

«Сьогодні у чинних ДБН «Споруди транспорту. Метрополітени» відсутня норма щодо проектування громадських туалетів для пасажирів. Але у багатьох країнах Європи, зокрема, Франції, Великобританії та Австрії це нормальна практика. Громадські туалети при вході на станціях там є», – пише Парцхаладзе.

Він додав, що при прийнятті рішення було врахувано думку громадськості, адже навколо цього питання було завжди чимало обговорень. Тим паче що в Україні теж є вдалі приклади такого впровадження, наприклад, харківське метро.

Згідно з новими ДБН, під час нового будівництва та реконструкції повинні передбачатися санвузли у межах вестибюля станції, тобто, на вході/виході до них. Санвузли мають обов’язково бути доступними для всіх груп населення і враховувати потреби людей з інвалідністю та інших маломобільних груп.

«У складних умовах під час реконструкції станції можливо влаштовувати санвузли у суміщених підземних переходах або поряд зі станцією на поверхні землі», – додав чиновник.

Нагадаємо, Лев Парцхаладзе на своїй сторінці в Facebook також повідомив, що з 1 вересня при реконструкції станцій метро будуватимуть підйомники і ліфти