Ексзаступнику керівника ОП Андрію Смирнову повідомили про підозру у незаконному збагаченні

Національне антикорупційне бюро України оголосило про підозру колишньому заступнику керівника Офісу президента України Андрію Смирнову у незаконному збагаченні.

Про це «Українській правді» повідомили джерела в правоохоронних органах.

Деталі справи поки невідомі.

Відомо, що Андрій Смирнов — український адвокат та політик. З 10 вересня 2019-го по 29 березня 2024 року він обіймав посаду заступника керівника Офісу президента України Андрія Єрмака.

Раніше працював в органах державної влади й місцевого самоврядування, а також у Службі безпеки України.

У 2014 році почав політичну кар’єру. Висувався у народні депутати від виборчого округу №49, що в Донецькій області. Був самовисуванцем.

На місцевих виборах 2015 року балотувався до Дніпропетровської обласної ради від партії «УКРОП» і пройшов.

Видання «Слідство.info» писало, що у 2016 році Смирнов міг допомагати судді Миколі Чаусу, якого обвинувачували у корупції, переховуватися від слідства. У червні 2023 року Вищий антикорупційний суд призначив Чаусу 10 років позбавлення волі.

Оновлено о 15:50. НАБУ підтвердило інформацію про підозру у незаконному збагаченні ексзаступникові керівника ОП Андрію Смирнову. За даними слідства, він набув 15,7 мільйона гривень.

Йдеться про 2 автівки (Mercedes-Benz, Volkswagen), 2 мотоцикли (Honda, BMW), три паркомісця в Києві, квартиру у Львові та земельну ділянку на Закарпатті.

Аби приховати наявність цього майна, посадовець оформив його переважну частину на рідного брата, зберігши за собою право розпоряджатися ним у повному обсязі. Мотоцикл Honda зареєстрував на друга, а згодом переоформив на себе. 

Дії Смирнова кваліфікували як незаконне збагачення — це стаття 368-5 Кримінального кодексу України. Санкція статті передбачає позбавлення волі на строк від 5 до 10 років із позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років.