Нова банкнота номіналом 1000 гривень увійде в обіг з жовтня

З огляду на зростання рівня доходів і цін, Національний банк упорядковує номінальний ряд банкнот і монет гривні.

Голова Національного банку України Яків Смолій оголосив про зміни у номінальному ряді банкнот та монет, спрямовані на впорядкування готівкового обігу гривні. Про це повідомляє SpeakerNews з посиланням на офіційне інтернет представництво НБУ.

"Наша національна валюта – це те, з чим кожен з нас має справу щодня. Попри те, що безготівкові розрахунки стають дедалі популярнішими в Україні, готівка досі залишається найбільш важливим засобом платежу. Тому для нас особливо важливо, щоб гривня була високоякісною, захищеною і надійною, а розрахунки з нею – комфортними та зручними", – наголосив Яків Смолій під час прес-брифінгу, що відбувся у Національному банку.

Новими рішучими кроками було названо виведення із обігу монет 1, 2 та 5 копійок з 01 жовтня 2019 року, поступове виведення монети номіналом 25 копійок та введення в обіг банкноту нового найвищого номіналу – 1 000 гривень з 25 жовтня 2019 року. На новій купюрі буде зображений український вчений і громадський діяч Володимир Вернадський.

"Всього в ньому (в номінальному ряду гривні - прим. ред.) залишиться 6 номіналів монет та 6 номіналів банкнот. Так він стане більш впорядкованим, – уточнив Яків Смолій. – Саме ряд з 11-13 номіналів є найбільш вживаним підходом для провідних країн у різних куточках світу – від США, Канади, Великої Британії до Чехії, Данії, Швейцарії та Австралії".

Останнього разу Національний банк уводив у обіг новий номінал 13 років тому – у 2006 році. Це була банкнота номіналом 500 гривень. Тоді середньомісячна заробітна плата становила близько 1 000 гривень і розмінювалася двома банкнотами найвищого номіналу.

"З того часу багато змінилося. Зросли доходи українців, середньомісячна заробітна плата в Україні за цей час зросла майже вдесятеро. Зараз для отримання середньомісячної заробітної плати необхідно вже не менше 20 банкнот. Як наслідок, стало більше грошей у гаманцях – обсяг готівки у обігу зріс більш ніж уп’ятеро – до майже 380 млрд грн.", – пояснив Яків Смолій.