Генпрокурорка підписала підозру меру Одеси через земельні афери

Генеральна прокурорка України Ірина Венедіктова підписала підозру міському голові Одеси Геннадію Труханову та ще низці міських чиновників у справі про заволодіння земельними ділянками у місті.

Про це вона повідомила у Facebook

«Інформую суспільство про те, що підписала 5 підозр в рамках розслідування кримінального провадження силами детективів НАБУ та прокурорів САП. Це дуже важлива і показова справа, як для Одеського регіону, так і для країни в цілому. Одеса ніколи не була простим містом і наївно вважати, що і справи там розслідуються, так би мовити, по шаблону», - повідомила Венедіктова. 

За її словами, підозрюваними стали мер міста (Генадій Труханов, - ред.), низка міських посадовців і «один відомий одесит», роль якого уважно вивчалась слідством, щоб ні в якому разі не помилитися і нічого не пропустити. Вона підкреслила, що кількість підозрюваних ще може збільшитися.

«Слідству вдалося кваліфіковано задокументувати протиправну діяльність таких різношерстих людей: від градоначальника та експрокурора області і до, здавалося б, звичайного бізнесмена, який вміло нарядив всіх цих героїв у різні одежинки і "крутив" ними як хотів, прямо як на виставі в театрі юного глядача. Вони були причетні до цілого ряду злочинних дій, спрямованих на заволодіння земельними ділянками в Одесі. Реальне заволодіння землями фігуранти справи називали чомусь "орендою", забувши про те, що підробка документів і використання службових повноважень з метою реалізації злочинного плану – кримінально карані діяння.  Загалом, згідно з експертними висновками, збитки міському бюджету склали понад 533 млн грн», - заявила генпрокурорка.

Водночас Венедіктова зауважила, що ця сума може змінитися до моменту закінчення розслідування, оскільки правоохоронці все ще опрацьовують інші важливі обставини справи.

Она додала, що слідчі проаналізували великий масив даних у межах справи. Йдеться про телефонні перемовини, дані з комп’ютерів, інформацію з електронних поштових скриньок тощо.