Одеську митницю очолив люстрований чиновник, пов’язаний із Андрієм Єрмаком та Юлією Тимошенко

Одеську митницю із 25 серпня очолив заступник начальника цієї самої структури Денис Пудрик. Про це повідомила пресслужба Одеської митниці Держмитслужби.

У повідомленні уточнюють, що Пудрик розпочав роботу в митних органах 1998 року з інспекторської посади. Очолював Бердянську, Донецьку, Луганську, Чернігівську, Львівську і Кримську митниці. Кандидат економічних наук, почесний митник України.

Як пише Громадське, Денис Пудрик народився в Макїівці Донецької області. Має три вищі освіти (менеджмент зовнішньоекономічної діяльності, держуправлння, юриспруденція) і ступінь кандидата економічних наук.

Свою кар’єру в митних органах Пудрик почав ще в студентські роки: коли йому було 21, влаштувався інспектором у Донецький аеропорт. Відтоді аж до 2014 року встиг попрацювати в Донбаській, Маріупольській, Східній, Бердянській, Кримській, Чернігівській, Львівській та Луганській митницях, більшість із яких очолював.

У травні 2014 року Пудрика звільнили з Кримської митниці. Оскільки він зробив це не за власним бажанням, то підпадав під дію закону про люстрацію. Це й стало підставою його люстрації в 2015-му — тоді чиновник очолював Кіровоградську митницю.

У 2019 році Пудрик оскаржив своє звільнення в Окружному адміністративному суді Києва. І не лише домігся поновлення на посаді, а й отримав майже 700 тисяч гривень компенсації за вимушений прогул.

Сам митник своє ставлення до люстрації в інтерв’ю виданню "Апостроф" описував так: «Завдяки закону про люстрацію, під який я сам потрапляю і цього не приховую, були вимиті професійні кадри з усіх структур. І, що важливо зазначити, заміну їм, за великим рахунком, так і не знайшли. Для чого це робиться? Для того, щоб з'явилася можливість розставити своїх, більш поступливих і лояльних».

У червні 2020 року Денис Пудрик став заступником очільника Одеської митниці — дванадцятої в його кар’єрі. У липні міністр фінансів Сергій Марченко погодив його кандидатуру на посаду виконувача обов’язків керівника.

А ще з літа 2019-го Пудрик працює проректором у Державному університеті фіскальної служби України.

У декларації митника — одна квартира в Києві та Криму (разом із земельною ділянкою та будинком), дві квартири в Донецьку і Туреччині, дачний будинок і земельна ділянка під Києвом, а також кімната в Кропивницькому. У його власності чотири автівки та чотири коштовні годинники (марки Corum, Zenith, Rolex, Breguet).

На позачергових виборах 2019 року Денис Пудрик балотувався до парламенту від партії «Батьківщина» Юлії Тимошенко під 55-им номером у списку. На сайті Центральної виборчої комісії зазначено, що Пудрик є членом «Батьківщини».

Місце було непрохідним, а тому Пудрик так і не пройшов до парламенту. На різноманітних сайтах-помийниках його називають кумом Тимошенко без жодних підтверджень.

Прессекретарка політикині Марина Сорока відмовилася коментувати нам цю інформацію. Ми не змогли зв’язатися із пресслужбою «Батьківщини», аби підтвердити, чи досі Пудрик є членом цієї політичної партії.

Дружина Пудрика — Наталія — мала дівоче прізвище Куніцина. Наталія Куніцина є донькою Сергія Куніцина — позаштатного радника голови Офісу президента Андрія Єрмака. Цю інформацію підтвердив сам Куніцин у коментарі Громадському.

Сергій Куніцин у 2014-2019 роках був депутатом Верховної Ради від Блоку Петра Порошенка. А ще був позаштатним радником тодішнього президента України.

Політична діяльність Куніцина, судячи з його офіційної біографії, тривалий час була пов’язана з Кримом: з 2006 по 2012 рік він був депутатом парламенту АРК і місяць у 2014-му встиг попрацювати постійним представником президента там.

А професійна діяльність Дениса Пудрика на митниці так само пов’язана з Кримом: Кримську митницю він очолював тричі: в 2010-11-му, 2012-13-му і 2013-14-му роках.

Колишній очільник Одеської облдержадміністрації, а нині — керівник Національного комітету реформ Михеїл Саакашвілі заявив у Facebook, що призначення Пудрика очільником тамтешньої митниці — це «типовий старий феодальний інститут годівниць, який не має нічого спільного з державними інтересами».

«Скільки можна ходити по колу, пропонуючи одних й тих самих серед старих «професіоналів» і поглиблюючи корупційне коло. Скільки можна жерти власний національний організм і займатися самознищенням?» — написав Саакашвілі.

Журналіст Юрій Бутусов стверджує, що Пудрик — «довірена особа Єрмака», якій віддали «митні ворота країни». «Навряд чи президент Зеленський не в курсі, хто призначив і кого саме призначили на найбільшу митницю, адже Саакашвілі перш за все просив призначити на Одеську митницю його людей, як це було у 2015-му», — додає він.