У Грузії закон про «іноагентів» схвалили у другому читанні

Парламент Грузії схвалив у другому читанні законопроєкт про «іноагентів», попри багатотисячні протести, що тривають уже кілька тижнів. Попереду — фінальний розгляд.

Про це повідомляє «Ехо Кавказу».

Законопроєкт підтримали 83 депутати, проти виступили 23.

Президентка країни Саломе Зурабішвілі, яка дистанціювалася від політики панівної партії «Грузинська мрія», пообіцяла накласти вето на документ, якщо його схвалять у третьому читанні.

Проте керівна коаліція має достатньо голосів, щоб подолати президентське вето.

Заклики міжнародних партнерів Грузії та багатотисячні протести на вулицях, які тривають уже кілька тижнів, теж не вплинули на рішення парламентарів.

У ніч проти 1 травня спецпризначенці розігнали мітинг противників закону. Проти демонстрантів використовували перцевий спрей, сльозогінний газ, водомети, а до затриманих застосовувалося насильство. Постраждали десятки мітингувальників. За інформацією Міністерства охорони здоров’я країни, через сутички шпиталізували 11 людей, серед них 6 поліціянтів. За дрібне хуліганство та непокору поліції затримали 63 людини.

Нагадаємо, 3 квітня політична партія «Грузинська мрія», яку вважають проросійською, повторно внесла до парламенту законопроєкт про «іноагентів». Це сталося через рік після того, як аналогічна ініціатива призвела до багатотисячних протестів та була відкликана. Тоді заявили, що це рішення є «беззастережним».

За винятком зміни терміна «агенти іноземного впливу» на «організації, які просувають інтереси іноземної сили» — у новому законопроєкті не змінилося нічого.

Законопроєкт передбачає створення реєстру «агентів іноземного впливу», якими стануть некомерційні організації та ЗМІ, понад 20% річного доходу яких становить закордонне фінансування.

Такі організації повинні будуть щорічно подавати фінансову декларацію, а тим, хто спробує ухилитися від реєстрації або не подасть декларацію, загрожуватиме штраф. Щоб виявляти «агентів іноземного впливу» й перевіряти виконання вимог закону, Міністерство юстиції Грузії проводитиме моніторинг.

Критики законопроєкту вважають його аналогом російського, але влада Грузії каже, що нічого спільного у них немає.

Плани влади Грузії викликали критику в Європі та США. Західні партнери зазначають, що ухвалення закону загальмує процедуру вступу Грузії до ЄС та НАТО.

Президентка Грузії Саломе Зурабішвілі заявила, що «панівна партія саботує європейський шлях» Грузії.