В Україні запустили державний сайт про усиновлення та сімейні форми виховання

В Україні у Міжнародний день сім’ї, 15 травня, презентували єдину державну онлайн-платформу про усиновлення та сімейні форми виховання. Це перший крок до диджиталізації системи догляду та підтримки дітей.

Про це розповіло Міністерство соціальної політики.

На платформі «Україна для кожної дитини» зібрали всю інформацію та ресурси, що стосуються усиновлення і влаштування дітей в сімейні форми виховання. Зокрема, можна:

  • отримати покроковий алгоритм дій, щоб прийняти дитину у свою сім’ю;
  • дізнатися про усиновлення, патронатне виховання дітей та сімейні форми виховання;
  • скористатися «Лінією турботи» та знайти потрібного експерта чи експертку;
  • дізнатися про освітній онлайн-курс «Народжені серцем» для майбутніх усиновлювачів;
  • почути історії дітей і родин, які вже мають досвід усиновлення або виховання в сімейних формах. 

Очікується, що нова система забезпечить більш прозорий і зрозумілий механізм подання документів і проходження навчання кандидатами в усиновлювачі, прийомні батьки, батьки-вихователі, опікуни й піклувальники, патронатні вихователі.

Так, на платформі відкрили онлайн-курс про усиновлення «Народжені серцем», який допоможе розібратися в усіх аспектах цього процесу: від юридичних нюансів до психологічної підготовки майбутніх батьків. 

Курс складається з чотирьох модулів та містить відеолекції для тих, хто планує прийняти у свою родину дітей-сиріт чи дітей, позбавлених батьківського піклування. Навчання безплатне. А втім, онлайн-курс є додатковим ресурсом, а не альтернативою обов’язковій підготовці кандидатів, яку вони мають пройти відповідно до законодавчих вимог.

Також планується створити систему для упорядкування інформації про дітей, які потребують підтримки держави.