Данія закупить зброю для ЗСУ на 28,5 млн доларів в українських виробників

У новому пакеті допомоги Україні від уряду Данії закладено 200 млн данських крон (28,5 млн доларів) на закупівлю озброєння та військової техніки для ЗСУ в українських виробників.

Про це повідомив у Telegram-каналі міністр стратегічних галузей промисловості Олександр Камишін.

«Це перше таке рішення — я вірю, що перше з багатьох. І це те, про що ми невпинно просили партнерів протягом останніх місяців», — сказав він.

Міністр зауважив, що українська «оборонка» «вже настільки розігналась», що український бюджет не може завантажити виробників замовленнями на повну.

Так, спроможність українського оборонно-промислового комплексу становить близько 20 млрд доларів. При цьому Україна має лише 6 млрд доларів на закупівлю озброєння.

«Грубо кажучи, у нас працює лише третина усіх станків, які наявні в країні, бо грошей не вистачає, щоб забезпечити замовленнями решту. Оптимальний вихід із цієї ситуації — переконати партнерів, що готові купувати зброю для України, робити це тут», — сказав Камишін.

Він переконує, що українські зброярі спроможні виробити набагато більше саме тієї зброї, яка потрібна українським військовим. Також контракти для «оборонки» є важливим елементом економічної підтримки України.

Україна запустила глобальну фандрейзингову кампанію ZBROYARI: Manufacturing Freedom із метою зібрати 10 млрд на виробництво української зброї в 2024 році. Камишін заявив, що це «стратегічний збір не по людях, а по цілих націях». Внесок Данії став першим таким «донатом».